Den enda bestående är förändring: en retorisk managementschablon

Ännu en retorisk schablon, alltså (se detta inlägg). Som alla sådana kan den å ena sidan vara slående och tänkvärd och å andra sidan tom och klichéartad. Mallen är denna:

Allt X är icke-X

Denna schablon uttrycker en paradox. Något är tvärtemot vad man kan tro, ett begrepp eller en kategori visar sig djupare sett inte existera.

X byter man ut mot en abstraktion – som verkligheten, kunskapen, kärleken. Med ett utpekande pronomen eller adjektiv som all eller den enda eller den sanna antyder man nåt stort, och sen vänder man det hela i sin motsats. Typ All kärlek är hat, eller omvänt Hatet är den enda sanna kärleken.

Mallen kan alltså fyllas i på olika sätt. Den schblon jag mest kommer att ta upp är Det enda bestående är förändring. Den används inom management, som här (min fetstil):

Det enda bestående är förändring och förändring kräver ny kompetens. Vi hjälper människor och organisationer att utvecklas. Människor med kunskap vågar ta större ansvar och ökat ansvarstagande föder utveckling. (härifrån)

Exemplet är från ett sälj av kompetensutveckling för löneadministratörer. Utsagan har en ordspråklsliknande karaktär och slår fast utan att ange skäl. Vi förväntas acceptera att allt är förändring, och slutsatsen att ny kompetens krävs får något tvingande över sig. En given invändning på samma höga abstraktionsnivå vore att förändring kräver konstans.

Marcus Wallenberg har fått beröm just för denna schablon (min fetstil):

SEB fyller 150 år i år, 2006. Här är dess historia. Historien om människorna, affärerna, de stora sprången, misstagen och revanscherna. En bok om ett företag som lever efter Marcus Wallenbergs motto att det enda bestående är förändring. En bank som vid 150 års ålder söker nya utmaningar och står på tröskeln till nya förändringar.

Detta tas upp i marknadsföringen av SEB:s VD, Agneta Falkengren:

Med 150 år i backspegeln känns Marcus Wallenberg den äldres motto särskilt relevant: ”Det enda bestående är förändring”. SEB finns med hela vägen i livets alla skeden – om det så gäller att låna pengar för att till exempel förändra sin boende situation, spara till pensionen eller att skydda sig mot förändringar.

Nätsöker man så hittar man konsulter och företag som kan sin Wallenberg:

En Paradigmmäklare har en övertygelse om att samhället är komplext och att det enda som är bestående är förändring. (härifrån)

På Arctic Paper Kostrzyn S.A. säger man att ”det enda bestående är förändring”. Tack vare denna filosofi håller företaget hög kvalitet på produkt och service och uppfyller de mest krävande kundernas förväntningar. (härifrån)

Det blir lite snömosigt med denna utvecklingsoptimism på hög abstraktionsnivå. I exemplen används fraser som nya utmaningar, på tröskeln till förändring, hela vägen i livets olika skeenden, samhället är komplext, ökat ansvarstagande föder utveckling.

Managementdiskursen är det vanliga men inte det enda sammanhanget där uttrycket förekommer. En utelämnande dikt kan få samma respons, vilket visar att det även kan tas till i inkännande sammanhang:

Vissa personer känner bara elände. Det är allt de vet och känner till. Därför kan de inte heller ta sig ur sitt elände. För de vet inte hur det är att leva utan det. Och de behöver sitt elände för att känna att de lever.

Bli inte en sådan människa. Det enda konstanta är förändring. Ibland är en förändring nödvändig. (härifrån)

Några andra varianter av schablonen
Mallen kan fyllas i på andra sätt. Man kan hävda att vanlig glädje inte existerar, vilket görs på denna politikerblogg:

Skadeglädje är den enda sanna glädjen
Jag skäms visserligen för att jag gläds åt andras olycka, men visst är det oerhört tillfredsställande att se på hur vänstern faller sönder inifrån. (härifrån)

Eller att man aldrig vet vad man vet, och nu går vi till Radiosporten:

Det enda man vet är att man inget vet: I mitten av februari gjorde jag Iceguys om det underpresterande halv-krislaget Washington Capitals. Sen dess har de vunnit 10 av 12 och 8 matcher i rad varav de 3 senaste utan skadade Bäckström.

Så tillbaka till ekonomiska förhållanden och en ledarartikel som kommenterar börsen:

Osäkerhet är det enda som är säkert

Veckan började ungefär som den slutade. Med stor oro på börsen. Utvecklingen är knappast överraskande. Redan innan skollovet tog sin början spådde analytiker att det skulle bli en skakig sommar på börsen

Slutord
De är luriga, retoriska schabloner. Vi har sett att exemplen kommer från professionella nätsidor, inte från nåt bloggträsk. Det här är retorik. Schablonen Allt X är icke-X tillåter att ett abstrakt begrepp vänds uppochned i en paradoxal utsaga. Vi har sett hur bestående, glädje, veta och säkerhet har underminerats av sina motsatser förändring, skadeglädje, inte veta och osäkerhet.

Uttrycken för schablonen kan vara OK eller välfunna. Att sammanfatta börssvängningar med Osäkerhet är det enda som är säkert fungerar fint i en ledarartikel.

I managementdiskursen tycker jag att Det enda bestående är förändring blir en kliché. Utsagan kombineras med abstrakta och utvecklingsoptimistiska honnörsord, vilket ibland blir ganska geggigt. Den fungerar också som ett försåtligt argument för att ett företags varor och tjänster, den garanterar liksom att allt är bra och rätt och riktigt.

Är det förresten nån som har fler exempel på den här schablonen eller från den här mallen?

Kort exkurs om de gamla grekerna
Utsagan Det enda bestående är förändring har sitt ursprung i det antika Grekland och brukar tillskrivas Herakleitos (se svenska eller engelska Wikipedia; märk att Herakleitos verkade i det nuvarande Turkiet).

Han brukar användas som en citatmaskin (listan över citat på Wikiquote är imponerande). Man kan inte gå ner två gånger i samma flod (återigen är temat att allt förändras). Eller det klassiska: Panta Rei, alltså Allting flyter. Forskningen visar i och för sig att det är oklart vad som med säkerhet kan tillskrivas denna grekiska filosof som levde kring 500 f.Kr. Alla citat baseras på tolkningar av tolkningar av fragment från hans skrivande.

Det är lite häftigt att ett sånt här tänkespråk kan leva kvar i 2500 år. Och det måste tas till intäkt för att såna här abstrakta utsagor kan tas till i alla möjliga sammanhang utifrån olika motiv och med varierande resultat.

This entry was posted in Medier, genrer och format, Retorik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Den enda bestående är förändring: en retorisk managementschablon

 1. Jonas Bergenfalk says:

  ”Less is more” kanske?

 2. Per Ledin says:

  Den var bra!

 3. Elin says:

  Allt kött är hö?

  • Per Ledin says:

   Jo, kontrasten i den här schablonen tycks leda till den typen av djupsinnigheter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>