Det är vanligt förekommande att den svenska stilen förknippas med IKEA. Detta må vara sant, men det är även vanligt att se ljumma färger och naturliga material, utan att det satsas på tunga möbler som tar mycket plats. I mångt och mycket ligger fokus på en mer minimalistisk inredning, samtidigt som alla rum ska vara så stilrena som möjligt.

Skrikiga färger syns nästan aldrig till

Det skandinaviska sättet att inreda undviker ofta färgstarka detaljer. På grund av detta har det blivit populärt med möbler från svenska modehus även internationellt. De passar dessutom in i hemmet och är ofta väldigt praktiska, det finns nämligen nästan alltid en tanke bakom designen.

På väggar och hyllor hittar man ofta neutrala tavlor eller andra prydnader. Det kan till exempel röra sig om populära posters, inramade bilder, men även klenoder.

Hur svensk design kännetecknas

Här presenteras ett axplock av egenskaper som beskriver den svenska stilen:

  • Ljust och luftigt med god funktionalitet.
  • Inget klotter eller onödigt många möbler.
  • Enfärgade tyger, oftast av bomull.
  • Enkel design med subtila detaljer.

Varför svenska hem ofta ser ut på detta vis har flera förklaringar. Den första är att det blir mycket lättare att städa, medan andra skäl kan röra sig om praktiska lösningar med boytan. Inredningssättet ger även goda möjligheter till en tidlös design med tanke på att den har flera år på nacken.

Stilen är betydligt mer avskalad jämfört med andra länder, men här undviker man också fällor som onödiga möbler. Rummets fokus brukar vara en praktisk matta eller liknande, samtidigt som svenskar helst undvika mörka gardiner och väggar. Det hör även till vanligheterna att växter ingår för att göra hemmet renare och mer levande.

Sverige utmärkte sig faktiskt som designland redan under 1920-talet. Detta skedde 1925 när vi kom på andra plats i Parisutställningen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.