Det svenska samhället innefattar en rad med livsstilar. Idag kan du bland annat hitta hipsters, digitala nomader, veganer, eller så kallade latteföräldrar. En del satsar även på FIRE som står för ”Financial Independence Retire Early”, men du kan dessutom stöta på preppers som kontinuerligt förbereder sig för nästa stora katastrof.

En livsstil behöver alltså inte bara handla om hur man klär sig eller vad man äter. Det kan också ha att göra med hur du ser på arbetslivet – eller om du strävar efter att bli ekonomiskt oberoende. På senare tid har det även blivit vanligare att hitta par som väljer att inte skaffa barn, kanske för att minska vardagsstressen, eller helt enkelt för att leva ut sina drömmar.

Exempel på moderna livsstilar

För att tydliggöra några av de senaste livsstilarna har vi skapat en kort lista nedan. Där får du även en utförligare förklaring kring respektive begrepp:

  • Latteförälder: Namnet myntades redan under 2000-talet och syftar på den långa föräldraledigheten i Sverige. Märks tydligast på trendiga caféer där mammor och pappor tar med sina barn.
  • Hipster: Denna subkultur definieras av ett ihärdigt intresse för mode, musik och retrotrender i samhället. Det kan exempelvis handla om miljömedvetenhet, rutiga skjortor, kläder från secondhandbutiker, tatueringar, helskägg och mustasch.
  • Digital nomad: Ordet nomad är ett samlingsnamn på ett folk eller grupp människor som inte är bofasta. I dagens digitala samhället är dessa människor ofta frilansare som sysslar med sociala medier, kreativa arbetsuppgifter, eller administration på distans.
  • Vegan: Livsstilen handlar om att aktivt ta avstånd från animaliska produkter, men även exploatering av djur. Vegansk kost har blivit allt vanligare i restauranger till följd av detta.
  • Ekonomiskt oberoende: Dessa personer vill pensionera sig tidigt för att hinna uppleva mer i livet. Sysslar ofta med aktier eller något som genererar passiv inkomst.
  • Barnlösa föräldrar: En del par vill helt enkelt inte ha barn. Detta ses också som en livsstil då den avviker från normen.
  • Träningsfantast: Hälsosamma vanor blir allt mer förekommande och många anser att fysisk aktivitet har blivit en livsstil.
  • Zero Waste: Innefattar att leva efter filosofin om att slänga bort så lite som möjligt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *